2015. július 7., kedd

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Azt mondod, hogy a múltat nem lehet újra élni? Miért ne lehetne?

Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története nemcsak a dekadens és túlhabzó „dzsesszkorszakot”, a húszas éveket jeleníti meg művészi tökéllyel, hanem az amerikai mitológia, „az amerikai álom” olyan örök témáit is, mint ambíció, pénz és hatalom bűvölete, a lehetetlen megkísértése és az újrakezdés lehetősége. A szegény sorból származó Gatsby beleszeret egy gazdag lányba, Daisybe; a háború elsodorja őket egymástól, s míg a fiatalember a tengerentúlon harcol, a lány férjhez megy egy faragatlan, ámde dúsgazdag emberhez, Tom Buchananhez. Hazatérése után Gatsby fanatikus akarással (és az eszközökben nem válogatva) vagyont szerez, hogy „méltó” legyen Daisyhez és újra meghódíthassa az asszonyt, akinek még a hangja is „csupa pénz”.
Kép: moly.hu



Az én véleményem:
Sajnos a filmet előbb láttam,de már akkor elvarázsolt Jay Gatsby titkokkal teli világa. A film után azt hittem,hogy egy könnyed nyári,"jegesteakortyolgatósegynapos" olvasmány lesz. Azt hittem,hogy egy tragikus szerelemről fogok olvasni és,hogy már nem érhet meglepetés a film után. Azt az amerikát vártam,ami részegen támolyog a harmincas évek felé.   Végül valami olyasmit kaptam,csak kicsit másképp. Az író bevezet Amerika azon rejtett világába ami végtelenül groteszk,pénzéhes,és mérhetetlenül önző. Egy olyan réteget mutat meg ahol nincsenek korlátok és az emberek,mert nincs jobb dolguk szeretőt tartanak. Ezekről  általában tudnak a házasságban de szemet hunynak felette. Mindezek mellett megpróbálják  eljátszani az angol előkelőségeket,általában kevés sikerrel. A történetben sok a dráma és a szerelem. A történet valamilyen szinten több szálon fut:
*Gatsby és az "ügyei"
*Gatsby és Nick kapcsolata
*Gatsby és Dasy kapcsolata
*Tom és Myrtle kapcsolata (Tom szeretője) 
*Nick és Jordan kapcsolata(bár erre kevesebb figyelmet szentel az író)

Azt hiszem ennyi.Ezek azok a szálak amelyek a történetet alakítják. 

Ami a karaktereket illeti megtalálhatóak bennük  jó és rossz tulajdonságok leginkább,de mindenkinek van egy domináns jelleme. Nick a naiv,fiatal aki a könyv végére rájön,hogy nem egészen olyan a világ mint amilyennek hitte. Tom az arrogáns milliomos aki gyerekkora óta mindent megkap,és ez később is nagy szerepet játszik. Olyan gyermeki ragaszkodással van Dasy iránt ami már szinte nevetséges. Szeretőt tart,tehát annyira nem szereti mint ahogy neki mondja,de nehogy elhagyja Gatsby miatt mert Ő (Tom) halálosan szereti (Dasyt). Aztán itt van még nekünk Gatsyb aki a rég elvesztett álmot kergeti több év után is. Tényleg szereti Dasyt de nem bírja elengedni a múltat. Dasy pedig a tipikus főhősnő aki nem tudja eldönteni,hogy mit csináljon. Egyszer szereti Gatsbyt,utána meggyőzi Tom,hogy nem szereti és persze ezt elhiszi. A regényben egyedül Joradn volt egy határozott,erős női karakter.
Ez volt az első Fitzgerald élményem és tetszett! Vigyázz Benjamin Button különleges élete,jövök!

Kinek ajánlom: Azoknak aki szeretik a klasszikusokat,de már unják a borongó hangulatú Twist Olivéreket,Rómeó és Júliákat vagy Moby Dickeket (Félre értés ne essék,szeretem ezeket az örök klasszikusokat).
Mikor: Ha van egy szabad napod,de nem vagy zombi üzemmódban (tudod amikor mást se akarsz egész nap csak a tévére meredni).
Értékelés 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése