2016. április 25., hétfő

Kody Kepelinger: The Duff - A pótkerék

Büszkén vállalom, hogy utálom azokat a lányokat, akik azt mondják, beleszerettek valakibe azelőtt, hogy egyáltalán randiztak volna az illetővel.

Régen volt már csak egy darab könyv a középpontban, de megígérhetem az elkövetkezendő bejegyzések, ilyenek lesznek. Ma egy könnyűhangvételű és gyorsan olvasható regényt fogunk/fogok kielemezni a magam módján. Sok ilyen könyvet olvastunk már. Vannak benne sablon szálak és sablon események, egy pár karton szereplő is. De mégse mondom, hogy rossz könyv. Ha érdekel, olvass tovább! (DUFF: Designated Ugly Fat Friend- magyarra lefordítva nagyjából Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő)



Történet. Ismét.

Annyi könyv van olyan helyzetben, hogy a belőlük készült film sikeresebb lesz, mint az eredeti mű. Ezért vannak olyan esetek, hogy előbb találkozom egy filmmel és csak utána olvasom el a könyvet. Ezt általában próbálom kiküszöbölni, mert mint a mai könyv példája is mutatja, elég sok eltérés van. Szóval filmet kerestem (nagyon kezdő otthoni angolosként angol nyelvű filmek magyar felirattal szóba jöhettek, de jó hír, hogy ha minden úgy lesz, ahogy remélem akkor hamarosan az angol film se lesz akadály felirat nélkül) és láttam, hogy nagyon sok embernek tetszik egy film: The Duff. Átböngésztem a szereplőket, sokukkal nem találkoztam még, de végül Bella Thorne meggyőzött a tipikus mean girl karakterével. Szóval megnéztem és nagyon tetszett. Ezt vártam a könyvtől is. Végül az egyetlen dolog, amiben hasonlított a kettő, hogy feltűnt benne a DUFF szó. Körülbelül ennyi.

Bianca a filmben
Szereplők

Bianca egy teljesen tipikus ám nem gyakori karakter. Szarkasztikus és otthonülő= Befelé forduló karakter. Vannak nagyon jó beszólásai és mély, sötét gondolatai is. Gyűlöli az összes létező pasit a világon (kivétel: Joe és az apukája és az éppen aktuális szerelme, aki semmiképp nem lehet Wesley Rush), természetesen nem tervezi a szerelembe esést. Nem szeretnék spoilerezni de az ilyen regények előre kiszámítható befejezéssel rendelkeznek így leírhatom, hogy szerelmes lesz.


Bianca legjobb barátnője (mármint a legeslegjobb) Casey aki tökéltes. Mármint Bianca nézetei szerint. És egyébként mindenki más nézete szerint is. Kedves, dögös és nem beképzelt. Tökéletes kombináció nem? A szülei elváltak és ovi óta vannak jóban Biancával, mert megmentette a kegyetlen ovisok csúfolódásától. Amolyan testőrként indult és barátnő lett.
Bianca Santos mint Casey (aki eredetileg
szőke)

Jessica Bianca másik legjobb barátnője (de Casey sokkal jobban megérti). Naiv, mindig mosolyog, teljesen optimista és nem mellesleg tökéletes akárcsak Casey. Ő úgy keveredett a lányok közé, hogy megmentették egy csapat idősebb lány hatalmától, akik ugráltatták, kihasználták, és ha ott marad nyilván teljesen tönkre is teszik.

Bianca szüleit inkább egy kapal alá veszem. Egyszerűbb így. Szóval az édesanyja írt egy könyvet (tudjátok, az a lelki segélyes „fogadd el önmagad” fajta) és most utazgat az ország egész területén és előadásokat tart. Bianca egy élő Stepfordi feleségnek írja le, csak persze sokkal modernebb és kevésbé robotos kiadásban. Az apukája pedig egy ex-alkoholista, ám aranyszívű és optimista férfi akinek a lánya a mindene, a felesége mellett. Mivel az anyuka gyakorlatilag elköltözött a kapcsolatuk teljesen megromlott.

Toby sem önmaga a filmben 
Wesley. Wesley Rush. Annyira tipikus rossz fiú, akit utálnom kellene, meg hányni a sok romatkiától, túlzástól és egyébtől, de én (mint eddig minden ilyen karakterbe) bele estem. TÚL TÖKÉLETES, egoista és még bunkó is. Viszont annyira más Binacával kettesebn. Persze, tudom ilyen csak a mesékben és a könyvekben létezik, de lassan már minden könyvbe. Csak, hogy néhány példát soroljak fel: Travis (Gyönyörű sorscsapás), Dean (Hopeless), Nagy Márk (Bexi sorozat), Drew (Heti csaj), Andrew (a soha határa) és végül sokunk első könyves szerelme: Cortez (A Szent Johanna Gimi). Hát igen, ők mind Wesley kategóriájába tartoznak +/- egypár tulajdonság.

Tobby volt Bianca „nagy szerelme”. A filmben és a könyvben két TELJESEN ELTÉRŐ karaktert láthatunk, illetve olvashatunk. A könyves Tobby szeretnivaló, visszahúzódó és tökéletesen illemtudó, sőt a Harvard egyik ifjú gólyája lesz. Biancának ez az elején még tetszik is de aztán megismeri a sötét oldalt. Maradjunk is ennyiben.


Persze ismét lehetne még számos karakterről beszélni, akik nem voltak nagy hatással a történetre, de érdekesek, viszont számukra egy külön bejegyzést terveztem. Az összes „eldobott” mellékszereplőnek. Bár mindezek mellett még van pár ötletem, ahogy a Facebook oldalamon meg is írtam nektek. De itt talán több emberhez eljut. Szóval az egyik a könyves beszerzéseim (mivel én nem szeretek havi book hault írni, jobb szeretem egybe) vagy az aktuális olvasmányomról egy bejegyzés (vagyis a Halálkúráról illetve az Egy ropi naplójáról). A harmadik ötletem egy Magyar vs. Külföldi borítók, csak nem úgy, mint az előző ilyen bejegyzésnél (szép magyar borítók és a szörnyű külföldi kiadások) most inkább a külföldi borítóknak kedveznék.

Kinek ajánlom: Valakinek aki olyan könyvet szeretne mai nem kér tőle semmit (gondolok itt elmélyült gondolkodásra és irdatlan hosszú és még bonyolultabb mondatok kibogozására) viszont folyamatosan ad (élményt, nevetést, döbbenetet).

Értékelés:

The Duff mint film

Bella Thorne mint a plusz gonosz a filmben
Háááát. Nagyon-nagyon más. Az egyetlen elem, ami teljesen könyvhű az a DUFF mint fogalom. Persze vannak még apróságok, de az olyanok, mint, a két barátnő teljes megváltoztatása vagy épp egy gonosz karakter teljes bevonása elvittek mindent. Most is csak azt tudom mondani, mint az Útvesztőnél. Ha nem is merem az egyiket a másik tökéletes.


Amit most hallgatok: A Little Mix legújabb száma teljesen elvarázsolt! Little Mix- Hair


Amit most olvasok: Alison Weir: Lady Eizabeth-Utam a koronáig. Mivel egy elég vastag könyvről beszélünk nem ígérem, hogy hamarosan írok róla, de én sietek amennyire az időm, hangulatom és egyéb természeti katasztrófák engedik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése